Throttle Body to MAP sensor hose fix

The Renix throttle bodies have a strange and failure prone connector on the side where the MAP supply originates and then runs up to the MAP sensor located on the firewall. This hose/pipe assembly is no longer available for purchase.

The real kicker here is how critical this line is in supplying the correct vacuum signal to the MAP, the most relied upon sensor for the ECU to read regarding air/fuel ratio. Any cracks, melted spots, or loose rubber connectors can cause major starting and driveability issues.

There’s a simple fix though. All that’s required is a 1/8” NPT tap, a new throttle body gasket ( Napa FPG 60742 ), a vacuum fitting (Napa 05703-B102), two vacuum elbows (Napa CRB2670), and a length of new plastic piping (Napa CRB2672).

1-20160126_155433

Remove the throttle body and take it to the workbench.

Using an oiled tap along with a driver, carefully thread the lower of the 2 holes of the throttle body where the old fitting was plugged in. Don’t go too deep. These are pipe threads.

Flush the hole with carb cleaner and inspect for any left over cuttings.
This is an excellent time to do a complete throttle body and IAC cleaning.  See Tip 11.
Take the vacuum fitting (05703-B102 ) and apply a LITTLE bit of thread sealer on the threads only. I prefer Permatex #2 but almost anything is fine.

.1-TB to MAP hose-001

Carefully screw the fitting in until snug.

Install one of the vacuum elbows on the MAP sensor so it points toward the throttle body, and the other vacuum elbow on your new throttle body fitting so it points up to the MAP sensor.
Cut a length of the new plastic tubing (approximately 13 inches) to fit between the vacuum elbows and install it making sure there is enough slack for some engine movement. Route it according to the photo. We don’t want any rubbing or chafing with engine movement.  Not a bad idea to use some contact cement or Gasga-Cinch sparingly on the tubing to elbow connectors.

1-TB to MAP hose

Revised 2-06-2016

43 thoughts on “Throttle Body to MAP sensor hose fix”

  1. Brilliant article, I recently purchased a rough running 90 XJ Wagoneer in the UK.
    One of the issues was the missing fitting on the TB, I will be doing this upgrade.
    Lots of good info on here, much appreciated that you are sharing.

  2. I used the factory rubber fittings and replaced it with 3/16 brake line. Would that allow too much air and throw off how sensor?

  3. Does the MAP sensor have to be connected to the lower hole in the throttle body? My MAP sensor is connected to a forward intake manifold vacuum fitting for some reason. Would the location of where mine is change the way things work?

      1. Question on my 88 comanche I also have the two holes not being used by the throttle body and mine runs from the map to the forward intake manifold like Joe P mentioned and my two holes are plugged. My question is where does the tube now go that connects to the back of the valve cover? I have a little breather filter on there for now.

          1. I clicked the link but I have already read all that. I’m trying to figure out where the ccv hose connects too since the map sensor hose is in the hole that the ccv hose would go too. So I’m assuming I just dont use it and leave the breather filter on it?

    1. You either have the vacuum source for the MAP at the throttle body or at the intake manifold. If using the intake manifold, the throttle body hole must be plugged.

  4. Sounds great. The lower throttle body hole has a hard plastic hose going to the rear part of the intake manifold near the IAT sensor.

  5. The lower throttle body hole shouldn’t go back to the intake manifold? I will take pictures tomorrow if I haven’t burnt the POS to the ground.

  6. Can i use a NPT connector (1/8 thread) without factory rubber fittings? Only connected by a hose with the same size of the map terminal. Thanks. Excellent website.

  7. my 90 xj just recently started idling rough and sputtering when im on the throttle. I noticed that the line going in the throttle body is cracked at the tip but is still in the rubber boot. I tried going on napas website but cannot order the hose or 90* fittings online. what are the sizes and do you know any suitable substitutes? thank you so much for your time. I don’t want to give up on the battle wagon just yet.

  8. Napa’s website is showing the Elbow and Tubing part numbers as Echlin Fuel System: CRB 2670 & CRB 2672. Are these still the same parts?

    Thanks for putting this website together, it’s amazing.

    1. Nevermind, I’m a tool. Just noticed they are the same, just without the dashes. Google wasn’t redirecting me to Napa’s website searching for “2-670” so it threw me off.

  9. Finally getting around to this step. Continuing to work through the list. Running rough after shop replaced engine.

  10. Hey, Cruiser, not sure where to ask this question. I have an 87 Cherokee with a 4.0 and have swapped in a 96 engine and used all of your tips on how to re use the renix intake,etc. Where does the vacuum hose go from the barbed connector located a few inches behind the throttle body on the intake? When I removed the engine that was one hose that came up missing upon the reinstallation. In the pictures that I took before removal I can see it going from the connector ,over the valve cover and descending back near the firewall. Any help would be greatly appreciated. Thanks for all of your tips,this website is super informative!

  11. Does this apply to a 2.5l TBI? I’ve got a crappy idle and a misfire, and the #2 (and only #2) plug is black as sin…been going crazy trying to find something that’d make only one cylinder go bannas

  12. Hey cruiser, I did this modification and now whenever the vacuum hose is plugged into the map sensor it idles at 3,500 rpms and when it’s unplugged it idles very rough at around 1,500 to 2,000. Any idea on what this could be?

    1. I believe so, the hole above it doesn’t actually go into the throttle body, it’s creating vacuum I’m not sure if that vacuum line is actually the issue or if one of the sensors or something that was taken off in the process could be causing the high idle?

  13. New owner of a 95’ XJ. I’ve been searching high and low, for this exact answer. Well almost. It appears that my intake manifold is from 99+ and has a second port, directly underneath and stands up and down. Should this be capped, or does it run to the MAP as well?

Leave a Reply to Casey Cancel reply